Tiedon ja ymmärtämisen tarve läheisen sairaudesta on suuri

18.5.2023

Liisa Viljaranta on AN:an sairastuneen Juhan puoliso. Juha sai AN-diagnoosin lähes 30 vuotta sitten. Sanyn toiminnassa hän on ollut aktiivisesti mukana useita vuosia. Miehensä kautta Liisa on saanut tietoa, mutta hän on osallistunut myös itse yhdistyksen järjestämiin tapahtumiin; kahdesti voimavarakurssille ja useamman kerran vuosikokouksiin.

”On ollut aina kiva nähdä niitä, jotka kuuluvat Sanyyn. Kun olimme Juhan kanssa ensimmäisen kerran voimavarakurssilla, oli osallistujia paljon, ja usealla oli puoliso mukana. Meille läheisille oli omia kokoontumisia ja AN-sairastuneille omia. Oli kiva puhua ihmisille, joiden kanssa jakaa saman elämäntilanteen. Toivoisin tällaisia tapaamisia useamminkin”, sanoo Liisa, sillä vertaistuki on tärkeää sairastuneen läheisillekin.

”Akustikusneurinooma vaikuttaa voimakkaasti myös puolison elämään, niinpä vertaistuki on paikallaan, sillä etenkin alkuvaiheessa on iso tarve ymmärtää. Myös tieto siitä, miten sairaus vaikuttaa eri vaiheissa, eri elämäntilanteissa ja eri ikäisenä on tärkeää.”

Liisa onkin pitänyt Sanyn järjestämien tapahtumien yhteydessä järjestetyistä asiantuntijaluennoista paljon.

”Vuosikokouksissa ja tapaamisissa saa aina uutta tietoa. Luennot ovat erittäin hyviä. Niiden jälkeen syntyy myös paljon keskustelua ja tiedon määrä lisääntyy. Myös tutkimustyö menee koko ajan eteenpäin. Se on hienoa.”